2009. december 21., hétfő

Nagytétény

A Magyar Barangoló első karácsonya alkalmából jöjjön egy igazi ünnepi helyszín!

Nagytétény még éppen Budapesten van, de már majdnem nem. Hatvan évvel ezelőtt még önálló falu volt, messzebb is van, mint némely pest megyei előváros, meg tovább is tart eljutni oda, és még a hangulat is vidéki. Különösen igaz ez akkor, ha megpillantjuk a nagytétényi kastély környékét, ami úgy is hirdeti magát, hogy "egy vidéki kastély Budapesten". Hiába dübörög csak karnyújtásnyira innen a hatos bevezető szakasza és a Nagytétényi út is (a kastélyt Budáról jövet a Nagytétényi útról, a Szentháromság térnél balra kanyarodva lehet megközelíteni), mégis olyan, mintha valahol Fertőd és Nagycenk között járnánk.



A nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély legjoban persze gödöllői nagytesójára hasonlít, hiszen a Grassalkovich-család komoly divatot teremtett a maga híresneves etalon-kastélyával. Elkészülte után ugyanis néhány évtizeden át szinte minden nemesi család irigykedve nézte azt, és olyat szeretett volna magának. Így gondolkodott Száraz András majd Rudnyánszky József uraság is. Előbbi az 1710-es, utóbbi az 1780-as években alakította saját ízlésére a külsőt és belsőt. Nem gondoltam volna az egységes barokk kinézet alapján, hogy a kastély egy részének alapja még egy ókori római villából származik, meg hogy egyes falak a XIII. században már itt álló gótikus várkastélynak is részei voltak.



1904-ben aztán leégett a ház, és semmi nem maradt az eredeti berendezésből. A második világháború után jött az ötlet, hogy rendezzenek itt be egy bútorkiállítást, mégse álljanak már üresen a szobák e szép nagy kastélyban. A 2000-re elékszült legújabb felújítás után még tovább gyarapodott a gyűjtemény, és mára aztán a középkortól a XX. század elejéig minden korból láthatunk itt látványos bútorokat. Különösen híresek a régi íróasztalok, számtalan finom díszítéssel és rengeteg – részben titkos – rekesszel. Évente egyszer-kétszer tartanak is fióknyitogató napokat, amiket meg szoktak hirdetni a kastély honlapján.




A fiókkihúzogatós napokon kívül mindenképpen karácsony környékén érdemes meglátogatni a kastélyt. Ilyenkor tartják ugyanis a "Karácsony a kastélyban" kiállítást, amikor több tucat karácsonyfa költözik be a szobákba, a bútorok közé.




Mindegyik karácsonyfát egy-egy iparművész díszíti fel saját gyártású, egyedi díszekkel. Tavaly például volt mézeskalácsdíszes, aranypapírorigamis, használtműanyagpalackos, papírégősoros, plüss szörnyes és kulcsokkal díszeített fa is. A kreativitás határtalan, és sok közülük még jól is nézett ki.



Az előző karácsonyi díszeket minden évben elárverezik a kiállítás megnyitásakor, december első napjaiban. Mi egy kedves teremőr nénit kérdeztünk meg erről, és szerinte egészen megfizethető összegekért szoktak gazdára találni a díszek.

Boldog karácsonyt, vidám ünneplést mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése